Vanhemmuuden onnistumisia

Vanhemmuuden onnistumisia -työskentelyt on tarkoitettu vanhemmille, jotka haluavat oppia vastaamaan paremmin lastensa tarpeisiin.

Jokainen lapsi on erilainen.

Temperamentti, persoona, tapa hahmottaa maailmaa – kaikki nämä ovat lapsesta asti jossain määrin yksilöllisiä. Joku haluaa rytmiä, toinen vapautta. Lisäksi kasvun ja arjen myötä lapsille tulee kaikenlaisia vaiheita. Tiheän imun kausi, eroahdistus, hampaiden puhkeaminen, uusien taitojen oppiminen… Aina kun johonkin tottuu, alkaa joku uusi vaihe.

Välillä toisten lasten vanhempien kanssa jutteleminen auttaa. Ihanaa, joku muukin lapsi käyttäytyy näin! Ai tämä kuuluu ikään? Mikä helpotus. Välillä taas tulee kovin yksinäinen olo, jos kenenkään muun lapsi ei reagoi samoilla tavoilla. Mieleen hiipii epäilys: näinköhän olen tehnyt jotain väärää?

Toinen lähestymistapa on lukea kaikki vanhemmuusoppaat, jotka käsiinsä saa. Niitä löytyy laidasta laitaan, sekä lempeitä ja lapsen tarpeet huomioivia että tiukkoja, vain aikuisten tarpeet huomioivia versioita. Käytöksen lisäksi on merkitystä myös sillä, miksi lapsi käyttäytyy kuten käyttäytyy, ja mitä tarvetta hän yrittää sillä käytöksellään täyttää.

Kaikilla, lapsilla ja aikuisilla, on kuitenkin tietyt perustarpeet. Jokainen tarvitsee ruokaa, juotavaa, unta ja liikettä. Jokainen kaipaa kuulluksi ja nähdyksi tulemista, oivalluksia sekä turvallisuutta. Vanhemman arkea ovatkin nämä kysymykset:

Mitä lapseni tarvitsee?
Miten voin auttaa häntä saamaan sen niin, että itsekin saan, mitä tarvitsen?

Vanhemmuuden onnistumisia -työskentelyissä lähestymme näitä kysymyksiä pohtimalla onnistuneita tilanteita. Kun tunnet iloa, rauhaa ja tyytyväisyyttä, se kertoo, että tarpeesi ovat täynnä. Tutkimalla ja jakamalla onnistuneita vanhemmuuden tilanteita löydät omasta elämästäsi vinkkejä siihen, millä tavoilla juuri sinun lapsesi kanssa kannattaa toimia.

Olen Sari Paavilainen – opettaja (FM), kouluttaja ja kahden lapsen äiti. Minulla on vahva ymmärrys ja asiantuntemus siitä, miten asioita opitaan ja miten opittua sovelletaan käytäntöön. Olen koeajanut tätä asiantuntemusta käytäntöön myös omassa lapsiperhearjessa, kun olen opetellut huomioimaan kahden aivan erilaisen lapsen erilaisia tarpeita ja muistamaan siinä samalla myös perheen aikuisten tarpeet.

Jos minulla olisi supervoima, se olisi ymmärtäminen ja hyväksyminen: me kaikki vanhemmat opettelemme kasvattamaan lapsiamme yhä paremmin, eikä kukaan voi olla täydellinen. Tärkeää on halu osata vastata lapsensa tarpeisiin. Kaikenlainen hyvän vanhemmuuden oppiminen kumpuaa siitä halusta.

Helsingin avointen Vanhemmuuden onnistumisia -tuokioiden ajankohdat löydät Facebookista!

Kurssit ja coaching -sivulle