Omat arvot ja ”riittävän hyvä”

Tällä tekniikalla voit halutessasi miettiä omia arvojasi ja laatia oman ”riittävän hyvän” määritelmäsi.

1. Mikä tässä elämässä on mulle tärkeää ja/tai tekee mut onnelliseksi?
2. Mikä siinä on mulle tärkeää/tekee mut onnelliseksi?

Joskus tuota jälkimmäistä kysymystä voi joutua toistamaan useampaan kertaan, että löytää siellä taustalla olevan arvon.

Työ on mulle tärkeää => siinä on mulle tärkeää se, että saa auttaa toisia ihmisiä => siinä on mulle tärkeää, että saan olla yhteydessä toisiin => yhteys toisiin ihmisiin on yksi mun arvoista. Ja niin edelleen. Sulle työ voi olla tärkeää ihan toisista syistä, ja se on ihan ok. On kuitenkin tärkeä huomata, että meillä molemmilla olisi voinut olla alkuperäisellä listalla ”työ”, mutta tausta-arvot olivat ehkä ihan erilaiset.

Yhdestä ykköskysymyksen vastauksesta voi myös löytyä useampi arvo. Perhe voi olla arvokas siksi, että sulle tärkeää on rakkaus, yhteys toisiin, ilo, ja niin edelleen. Onnellinen tilanne on myös se, jos useampi ykköskysymyksen vastaus on tärkeä sulle suunnilleen samoista syistä. Silloin elät useammalla tontilla arvojesi mukaan – ja usein silloin olet myös niillä elämänalueilla suhteellisen onnellinen.

Kun sulla on vaikkapa viidestä kymmeneen arvoa kasassa, voit miettiä, mitkä näistä asioista vaikuttavat kaikkein voimakkaimmin sun hyvinvointiin? Minkä toteuttaminen tuo sulle eniten iloa ja onnellisuutta? Minkä puutteen huomaat heti omassa fiiliksessäsi?

Valitse pari kolme, ja mieti, miltä tuntuu sanoa ne seuraavassa yhteydessä: ”Vaikka mikä olisi, niin jos [tärkeimmät arvot], niin tämä oli hyvä päivä/viikko/vuosi.” Jos ne eivät tunnu sopivan, vaihda tilalle joku muu ja kokeile. Älä pistä kaikkia kymmentä siihen lauseeseen, vaan valitse yhdestä kolmeen kerrallaan ja testaa, miltä tuntuu. Voisiko tämä olla sun ”riittävän hyvä”?

Ja kun olet saanut sen riittävän hyvän kuvauksen tehtyä, niin muistuta sitä itsellesi usein. Kirjoita vaikka ylös. Palaa siihen erityisesti silloin, kun tuntuu, että pakka hajoaa käsiin ja mistään ei tule mitään. Syvä huokaus, ja ”jos tänään [tärkeimmät arvot], niin kaikki muu on plussaa.”