Henkilökohtainen coaching eli vanhemmuusvalmennus

”Nyt mulla on erilaisia työkaluja käsitellä omia ajatuksia sekä vastaantulevia tilanteita. Lisäksi prosessin myötä olen saanut valtavasti lisää varmuutta vanhemmuuteeni, valintojeni puolustelu on vaihtunut valinnoistani kertomiseen. Jos jokin asia tuntuu itsestä pyörivän sen saman pisteen ympärillä, on coaching todella ajattelua avaava kokemus, josta on hyötyä myös muiden asioiden suhteen.” Kirsi P.

Vanhemmuuscoachingin eli -valmennuksen ideana on se, että autan sinua pohtimaan, millainen vanhempi olet nyt, millainen vanhempi haluaisit olla ja millaisilla käytännön toimilla pääset lähemmäksi tavoitettasi. Valmennus voi keskittyä esimerkiksi itsestä huolehtimiseen, vanhemmuuden onnistumisista oppimiseen tai muuhun toivomaasi aiheeseen.

Väitän, että kaikkein toimivin ja johdonmukaisin kasvatus on sitä, että voit aidosti näyttää lapsillesi esimerkkiä asioista, joita haluat heidän oppivan. (Tämä on siis älä-tee-niinkuin-minä-teen-vaan-niinkuin-minä-opetan -kasvatuksen vastakohta.) Toisin sanoen hyvä kasvattaja kasvattaa ensin itsestään omien arvojensa mukaan elävää ihmistä, ja siinä sivussa antaa lapsilleen mallin ja esimerkin, jonka mukaan toimia. Kohtelemaan toisia niinkuin haluaisi itseään kohdeltavan, mutta myös kohtelemaan itseään niinkuin toivoisi lastensa kohtelevan muita.

Auts, eikö? Vanhempina, erityisesti äiteinä, me usein totutaan siihen, että omat tarpeet menevät piippuhyllylle paitsi pikkuvauva-ajaksi niin myös aika pitkäksi ajaksi sen jälkeen. On vaikea asettaa omia rajoja ja ilmoittaa, että minua ei kohdella noin, siinä missä lasten rajoja on paljon helpompi puolustaa ja huomioida.

Tai on vaikea myöntää itselleen saati toisille, että olen vähän hukassa vanhemmuuteni kanssa (koska silloin myöntäisi, ettei ole riittävän hyvä) – tai vaihtoehtoisesti myöntää, että itse asiassa olen aika onnellinen siitä, millainen vanhempi olen (koska ”kukahan sinäkin oikein luulet olevasi, joku superäiti vai?”).

Ensimmäinen askel on miettiä, että mitä oikeastaan haluaisin. Millaisen tulevaisuuden haluaisin?

Mitä oikeastaan haluaisin? Millaisen tulevaisuuden haluaisin?

Jos saisin tehdä ihan mitä tahansa, niin miten haluaisin olla tässä maailmassa? Miten haluaisin suhtautua maailmaan, kohdata toiset ihmiset ja itseni? Sitten voi miettiä, että mitkä asiat tällä hetkellä jo kantavat sitä kohti. Tai milloin joskus aikaisemmin, edellisessä elämänvaiheessa, jossain muussa tilanteessa olen jo osannut olla noin? Ehkä siitä tulee jo oivallus – mitä niistä onnistumisista voisin ottaa osaksi ihan tätä arjen härdelliä, niin että pääsisin askelen lähemmäksi sitä omaa haavettani?

Mun tehtävä valmentajana on auttaa sinua pyörittämään tuota nimenomaista prosessia. Olen koulutukseltani ja kokemukseltani opettaja, joten mulla on aika hyvä näkemys siitä, mitä erilaisten taitojen, myös vanhemmuuden taitojen, oppiminen edellyttää. (Jos et vielä ladannut ilmaista hyvän vanhemmuuden minikurssia, saat sen linkin takaa.) Valmennuksen aihe ja tavoitteet tulevat sinulta, omasta elämästäsi ja omasta tilanteestasi. Tosin jos järkähtämätön tavoitteesi on oppia tehokkaampia huudatusunikoulu- tai jäähytekniikoita, niin minä en ole oikea valmentaja siihen tilanteeseen.

”Hyödyllisintä oli katseen kääntäminen kunnolla omaan elämään ja omaan konkreettiseen tekemiseen. Vaikka itsellä olisi kuinka tietoa asioista, aika usein niiden hyödyntäminen omassa elämässä jää vähän heikoksi. Coaching nosti erinomaisia perusasioita esille, hyödynnettäväksi omassakin elämässä ja kunnolla näkyviin.” H.N.

Vaikka olen opettaja, niin vanhemmuusvalmennus ei ole luennointia eikä koulutusta. Sinä puhut, kerrot, pohdit, oivallat, valitset itsellesi harjoitustehtäviä sessioiden välille ja työstät kokemuksistasi uusia oivalluksia. Minä kysyn, kuuntelen, kyseenalaistan, autan tiivistämään ja sanoittamaan ja pysymään aiheessa.

Valmennussessio on sinulle tuokio omaa aikaa olla läsnä omien tunteidesi, tarpeidesi, ajatustesi ja suunnitelmiesi kanssa. Autan sinua rajaamaan sen oman ajan, niin että sinulla on hyvä syy hankkia lapsenvahti ja keskittyä itseesi. 😉 Sen lisäksi autan sinua käyttämään sen kallisarvoisen oman ajan tehokkaasti huomisen ja ylihuomisen hyvinvoinnin lisäämiseen.

Täältä löydät tarkempaa kuvausta siitä, millaiseen oppimisteoreettiseen viitekehykseen Lupa olla minä -valmennus perustuu.

Jos tämäntyyppinen valmennus kiinnostaa sinua, niin tilaa sähköpostiisi ilmainen Hyvän vanhemmuuden minikurssi – saat siinä mukana myös ilmaisen puolen tunnin puhelinvalmennustuokion. Sen myötä voit kokeilla, miten valmennus sopii juuri sinulle.

Tai ota yhteyttä alla olevan lomakkeen kautta (viestisi tulee minulle sähköpostiin, ei siis tule näkyviin kommenttina), tai sähköpostilla osoitteeseen sari at lupaollamina.fi!