Sinulle, kolmevuotiaan kasvattaja

Lempeä vanhempi turkoosi

Arvoisa kolmevuotiaan kasvattaja.

Tämän sivun tarkoitus on olla sinulle rakkauskirje ja avuntarjous. 🙂 Nimittäin kolmevuotiaan kasvattaminen on välillä melkoisen kuluttavaa, vaikka toki se on ihanaakin.

Kolmevuotiaita on toki erilaisia, mutta monet ovat sellaisessa vaiheessa, jossa On Ihan Tosi Tärkeää Että Tämä Menee Just Näin Tai Muuten Maailma Hajoaa.

He ovat huomanneet, että voivat vaikuttaa maailmaan saadakseen tarpeensa tyydytettyä. Joskus se onnistuu, ja toisinaan ei, ja se voi olla lapselle ihan tolkuttoman turhauttavaa, ärsyttävää, joskus pelottavaakin.  Nämä kaikki tunteet saattavat ilmetä tunnepurkauksina, huutamisena, ihmisten satuttamisena tai tavaroiden heittelynä, kun on niin suuria tunteita ettei pieneen kehoon oikein edes mahdu. (Jos kolmevuotiaan kasvattaminen onkin vaikeaa, niin voin vain hatarasti kuvitella, kuinka vaikeaa on olla se kolmevuotias. Huhhuh, hiki tulee ajatuksestakin.)

Joku tarve siellä on taustalla

Kärsivällisyyttä kolmevuotiaan kanssa -kurssieni ytimessä on kaksi Rakentavan vuorovaikutuksen ja Nonviolent Communicationin perusajatusta, jotka haluan sinunkin kanssasi heti jakaa.

1. Kaikki, mitä ihminen tekee, on pyrkimystä täyttää joku tarve.

2. Ihmiset haluavat edistää toistensa hyvinvointia, kunhan se tapahtuu vapaaehtoisesti.

Tämä ajatus pätee myös siihen kolmevuotiaaseen. Toisin sanoen jokainen lapsen teko ja sana, ne älyttömimmänkin tuntuiset, ovat pyrkimyksiä täyttää jotain tarpeita.

Tarpeet itsessään ovat kaikilla meillä samat. Vain niiden täyttämisen tavat vaihtelevat ihmisestä toiseen. Ja jos on totta, että ihmiset haluavat edistää toistensa hyvinvointia (ja oma kokemukseni on, että tämä pitää paikkansa), niin silloin ensimmäinen askel kärsivällisyyteen onkin tämä kysymys:

Mikä tarve, tai tarpeiden rykelmä, lapsellani on nyt niin pinnalla, että hänen kaikki kapasiteettinsa menee siihen? Mitä lapseni tarvitsisi, jotta pystyy ylipäänsä edes kuulemaan tai kuuntelemaan, miten minä olin tämän asian ajatellut?

Tähän kysymykseen ei ole automaattivastausta tai älypuhelinsovellusta. (Sepä olisikin arjen pelastus.) Mutta on keinoja. Tälle sivulle olen kerännyt niistä muutamia.

Kärsivällisyyttä kullannupun kanssa -verkkokurssi

Pidin talvella 2015-2016 sarjan alustuksia aiheella ”Kärsivällisyyttä kolmevuotiaan kanssa”. Tämän alustussarjan pohjalta laadin minikurssin ”Kärsivällisyyttä kullannupun kanssa”, jossa opetellaan tasapainottamaan omia tarpeita ja sen oman rakkaan kullannupun tarpeita, jotta arki sujuisi kärsivällisemmin. Minikurssin löydät Lupa olla minä -verkkokaupasta, ja sen hinta on 37€.

Kärsivällisyyttä kolmevuotiaan kanssa -uutiskirje

Kun jätät sähköpostiosoitteesi, saat alla mainitut Onnistumisia kolmevuotiaan kanssa -tekstit sähköpostiisi yksi kerrallaan. Siten ne ovat sinulla sopivasti tallessa sitä hetkeä varten, kun ehtii joskus jotain lukeakin. 😉

Kiitos, haluan lisää Kärsivällisyyttä kolmevuotiaan kanssa!

* indicates required 

Kärsivällisyyttä kolmevuotiaan kanssa -iltakurssit ja alustukset

Pidän Kärsivällisyyttä kolmevuotiaan kanssa -iltakursseja Helsingissä Ipanaisella tasaisin väliajoin. Ajankohtaiset kurssipäivät löydät Ipanaisen kurssikalenterista.

Haluatko tilata omaan perhekerhoosi tai yhdistyksellesi Kärsivällisyyttä kolmevuotiaan kanssa -iltakurssin (noin 1,5h)? Ota yhteyttä ja kerro, millainen ryhmä sinulla olisi mielessä, niin katsotaan sopivaa aikaa ja paikkaa! Voin erikseen sovittaessa matkustaa myös Helsingin ulkopuolelle pitämään iltakurssia tai pitempää workshopia aiheesta.

Onnistumisia kolmevuotiaan kanssa -tekstit

Kirjoitin jokin aika sitten sarjan tekstejä erilaista asioista, jotka auttavat onnistumaan arjessa kolmevuotiaan kanssa. Tästä pääset lukemaan kyseiset tekstit, jos et halua niitä suoraan sähköpostiisi.

Onnistumisia kolmevuotiaan kanssa 1: Omista tarpeista huolehtiminen

Onnistumisia kolmevuotiaan kanssa 2: Kontrolli ja tunnetaidot

Onnistumisia kolmevuotiaan kanssa 3: Aikuisen tavoitteet ja lapsen tarpeet

Onnistumisia kolmevuotiaan kanssa 4: Tahdonvoima ja avun pyytäminen

 

Kiitos, kun haluat opetella olemaan kärsivällisempi vanhempi. Minä uskon, että se tekee tästä maailmasta monella tavalla paremman paikan. <3

-Sari