Riittävän hyvän vanhemmuuden minikurssi

Tervetuloa Lupa olla minä -kirjeen tilaajaksi! Tältä sivulta saat ladata Riittävän hyvän vanhemmuuden minikurssin materiaalit, jos haluat aloittaa niihin tutustumisen samantien. Olet ehkä jo saanut myös ensimmäisen kurssisähköpostin, tai sitten saat sen pikapuoliin.

Kurssissa on kaksi opasta – Itsestä huolehtimisen työkirja ja Vanhemmuuden itseopiskeluopas. Jos riittävän hyvä vanhemmuus löytyy armollisuuden ja inspiraation risteyksestä (ja mä uskon, että sieltä se löytyy), niin silloin tarvitaan sekä itsestä huolehtimista että omista kokemuksista oppimista.

Lisäksi Lupa olla minä -kirjeen tilaajana saat kevään 2015 Kärsivällinen kasvattaja -videoihin liittyvät harjoitukset, ja löydät videot ja harjoitukset myös tältä sivulta.

Armollisia ja innostavia opettelun hetkiä!

-sari

IHT-kansikuva

LOM_opas_kirjaKärsivällinen kasvattaja teemakuva

Kärsivällinen kasvattaja -videot ja harjoitukset

Julkaisin keväällä 2015 Kärsivällinen kasvattaja -e-kurssiin liittyviä ilmaisia videoita, ja Lupa olla minä -kirjeen tilaajana saat ilmaiseksi videoihin liittyvät harjoitusmonisteet.

Video 1: Armollisuus ja inspiraatio

Kärsivällinen kasvattaja -harjoitus 1 (pdf)

Video 2: Tunnekuohu, tahdonvoima, odotukset

Kärsivällinen kasvattaja -worksheet 2 (pdf)

Video 3: Lapsen näkökulma, yhteyden korjaaminen, kapasiteetin säästäminen

Kärsivällinen kasvattaja -worksheet 3 (pdf)

Itsestä huolehtimisen työkirja

Itsestä huolehtiminen on tärkeää jokaiselle. Erityisen tärkeää se on vanhemmille, jotka haluavat kasvattaa lapsensa rakkaudella ja kunnioittaen; vanhemman oma jaksaminen vaikuttaa suoraan siihen, miten kärsivällinen ja empaattinen jaksaa olla sitä omaa kullannuppu-täystuhoa kohtaan.

Mä uskon, että kun suhtautuu omiin tarpeisiinsa kunnioittaen, pystyy suhtautumaan myös toisten tarpeisiin kunnioittaen. Tai ehkä vielä kärkevämmin: vain silloin, kun suhtautuu omiin tarpeisiinsa kunnioittaen, pystyy suhtautumaan toisten tarpeisiin kunnioittaen.

Itsestä huolehtiminen on kuitenkin arvokasta muutenkin kuin vain välineenä toisista huolehtimiseen, tehokkuuteen ja suorittamiseen.

Itsestä huolehtiminen on arvokasta siksi, että sinä olet arvokas. Ja minä olen arvokas. Ei pelkästään jonkun ihmisen perheenjäsenenä, ystävänä tai työntekijänä, vaan omana ainutlaatuisena ihmisenä ja yksilönä.

Sen takia mä kirjoitin Itsestä huolehtimisen työkirjan. Lahjaksi sinulle, siltä varalta että sinunkin on vaikea muistaa pitää itsestäsi huolta. Siltä varalta, että omien tarpeiden huomioiminen, edes välineenä toisten ihmisten hyvinvointiin ja tehokkaampaan suorittamiseen, ei ihan vielä tule luonnostaan.

Lataa Itsestä huolehtimisen työkirja tästä.

IHT-kansikuva

Vanhemmuuden itseopiskeluopas ja video

Vanhemmuuden opettelu on aika paljon työläämpää kuin esimerkiksi pianonsoiton opettelu.

Kuvittele, jos joku sitoisi sinut pianoon kiinni 18 tunniksi vuorokaudessa ja huutaisi aina kun soitat väärin. Nuotit joutuisit itse etsimään eri kirjoista, netistä ja tuttavilta, etkä kokeilematta tietäisi, mitkä niistä kuuluvat samaan lauluun. Pianonsoiton opettajia ei olisi olemassa, ja jokaisessa pianossa koskettimet olisivat vähän eri järjestyksessä.

Ainoa tapa opetella hyvää vanhemmuutta juuri sen oman lapsen kanssa on miettiä, mitä haluaa saada vanhempana aikaan – mikä on itselle tärkeää vanhemmuudessa – ja sitten kokeilla ja huomata, millä eri tavoilla ne asiat saavuttaa tämän lapsen kanssa. Ongelmaksi muodostuu usein se, että liikkuvia osia on niin paljon, että kaikkia huomioita on vaikea pitää selvillä vain oman pään sisällä. Temperamentti, taidot, kehitysvaihe, vuorovaikutustaidot, fyysiset tarpeet, oma temperamentti, omat arvot, omat fyysiset tarpeet…

Tein Vanhemmuuden itseopiskeluoppaan avuksi juuri tähän ongelmaan. Kun vastaan tulee joku sattumus tai tilanne, joka jää hiertämään mieltä, siitä voi usein oppia jotain sellaista, joka auttaa olemaan parempi vanhempi. Tämän 16-sivuisen oppaan harjoitusten avulla saat käytyä sen oppimisprosessin läpi tietoisesti, joten ne oivallukset jäävät suuremmalla todennäköisyydellä mieleen ja siirtyvät myös käytäntöön.

Opas on tarkoituksella kompakti, jotta saat sen käyttöön mahdollisimman nopeasti; voit kuitenkin käyttää sitä uudestaan ja uudestaan, mitä erilaisimpien tilanteiden työstämiseen.

Saat tämän ilmaisen kurssin kiitokseksi siitä, että olet Lupa olla minä -kirjeen tilaaja. Jos haluat auttaa minua tekemään siitä vieläkin paremman, se onnistuu yksinkertaisesti: lue kurssin sähköpostit ja tee tehtävät, käytä hyväksesi myös kurssin ilmainen valmennussessio, ja kerro minulle, mitä vaikutusta niillä oli sinun hyvinvointiisi, arkeesi ja vanhemmuuteesi. Sinun palautteesi on kultaakin kalliimpaa. 🙂

Lataa Vanhemmuuden itseopiskeluopas tästä:

Lataa tästä Vanhemmuuden itseopiskeluopas!

Voit tehdä itseopiskeluoppaan prosessin myös tämän videon avulla. (Ääni kohisee, koska tämä on yksi ensimmäisistä videoista, joita ikinä tein. Ihan tiukkaa asiaa siitä huolimatta, joten suosittelen hyödyntämään.)

Puolen tunnin puhelinvalmennussessio

Itsestä huolehtimisen työkirjan, Vanhemmuuden itseopiskeluoppaan ja sähköpostikurssin lisäksi minikurssiisi kuuluu myös puolen tunnin puhelinvalmennussessio. Puhelinvalmennus voidaan tehdä joko Skypen kautta tai sitten ihan perinteisesti puhelimessa.

Käytännössä se toimii niin, että saat sähköpostikurssin lopuksi ohjeet valmennuksen varaamiseen. Sovimme jonkun lapsiperheystävällisen ajankohdan, ja saat kirjoittaa minulle taustatiedoiksi, että millaisia ajatuksia ja oivalluksia sinulla on kurssin myötä tullut. Pyydän sinua myös valitsemaan jonkun kysymyksen, johon haluaisit pohtia vastausta valmennussessiossasi. Siten pääsemme puhelussa suoraan asiaan ja saat parhaan hyödyn valmennuksestasi.

Onko mielessäsi kysymyksiä kurssiin liittyen? Vastaa mihin tahansa kurssin sähköpostiin, niin vastaan sinulle henkilökohtaisesti ensi tilassa. 🙂

Antoisia hetkiä minikurssin parissa,

-sari