Shiva Nata -oivalluksia parin viikon varrelta.

Shiva Nata edistää oivaltamista. Välillä on vaikea selittää, että miten se tapahtuu käytännössä, mutta tässä viimeisen parin viikon aikana pistin merkille useammankin Shiva Natan tuoman oivalluksen, ja ajattelin kirjoittaa ne auki ikäänkuin esimerkiksi siitä, miten Shiva Nata toimii.

Joskus käy näin.

Pari viikkoa sitten otin illalla hetken Omaa Aikaa, eli menin teekupin ja päiväkirjan kanssa parvekkeelle kun mies katsoi lasten perään. Kirjoitin ensin päiväkirjaa, ja esiin nousi ajatukset oman yrityksen perustamiseen liittyen. Että mitä sitä sitten tekisi ja minkälaisia juttuja ja jos tätä tekee niin pitää ensin olla noin ja niin päin pois. Erityisesti jos rupeais tekemään jotain joko henkilökohtaisen valmennuksen tai yritysvalmennuksen puolella, niin mitä se vaatisi.

Keksin, että jos teen hetken Shiva Nataa, niin ajatukset saattais tän aiheen tiimoilta vähän selkeytyä. Tein muutaman kierroksen nelostasoa (vai ehkä vitosta, en oo ihan varma), niin että sais mielen kunnolla väsytettyä. 🙂 Sen jälkeen istuin hetken vielä kynä ja muistikirja kädessä, ja rupesin kirjoittelemaan mieleen tulevia ajatuksen rippeitä.

Aika nopeasti sieltä nousi keskeinen teema.

Do the groundwork. Tee pohjatyö ensin.

Alunperin liittyen siihen, miten se Shiva Natan taso on liitoksissa aiempiin, ja että mun pitää verrytellä myös niitä alempia tasoja että korkeammat sujuu. Mutta se itseasiassa osui myös aika tarkalleen siihen, mitä mä olin juuri äsken päiväkirjaani pohtinut. Että ensin pitää varmistaa, että mulla on oikeasti jotain sellaista osaamista, jota mä haluaisin muille jakaa. Ja jokin yhtenäinen käyttöteoria, jonka perusteella voin sitä työtä tehdä. Toisin sanoen jatkan vaan esimerkiksi blogin kirjoittamista ja oman pään työstämistä, treenaan ja harjaannutan, niin ne periaatteet ja käyttöteoriat löytyy kyllä.

Ihan tosi tyypillinen Shiva Nata -oivallus. Uusi näkökulma, jonka soveltaminen siihen työn alla olevaan ongelmaan avaa salaoven ratkaisuun.

Pari päivää myöhemmin, kun molemmat muksut nukkui päikkäreitä, mä shiva natailin taas hetken, ja tällä kertaa tein jotain alempaa tasoa sillä ajatuksella, että nyt tää on sitä pohjatyötä. Mokailin aikani, sain aivot rullalle kun yritin muistaa sarjan ulkomuistista ilman lappuja tai iPhone -sovellusta. Sit luovutin, istuin alas, odotin hetken. Olin juuri ennen shiva nataa lueskellut integraaliteorian perusteita, ja sivu oli vielä auki koneen ruudulla.

Vaikken edes kirjoittanut tällä kertaa mitään, niin mieleen nousi selkeästi yksi ajatus.

The groundwork is not where you think. Pohjatyö on muualla kuin luulet.

Taas se ajatus nousi alunperin siitä Shiva Natan tasojen suhteesta, mutta mä heti valpastuin ja rupesin pohtimaan asiaa pitemmälle. The groundwork is not where you think? Mä tarvitsen teoreettisen pohjan jos haluan ruveta tekemään tätä ammatikseni – ehkä se ei välttämättä löydy pelkästään omaa päätä kaivelemalla? Voiko olla, että se integraaliteoria voisi toimia Shiva Natan ja mun omien näkemysten kanssa yhteistyössä ja auttaa mua rakentamaan jotain omaa?

Uusi näkökulma, uusia yhteyksiä jo periaatteessa tuttujen asioiden välillä.

No, asia jäi muhimaan. Mä oon lukenut sitä integraaliteoriaa käsitteleviä kirjoja ja artikkeleita, ja ne on ihan huikean mielenkiintoisia, mutta en oo sen ihmeemmin pohtinut asiaa noin niinkuin tietoisesti.

Tässä aamulla sitten laittelin keittiötä aamiaiskuntoon. Tiskipöytä oli täynnä, pöydällä vielä astioita ja ruokalappuja ja jokapaikanpyyhkeitä. Tiskikoneessa sentään puhtaat astiat, mutta nekin piti tyhjentää. Ajatukset kiersi taas sellaista tuttua rataa: ”miten täällä on taas tän näköistä, ihan oikeasti, ei pysy järjestyksessä vaikka mitä tekisi…”

The groundwork is not where you think.

Tämä ajatus tuli siihen kohtaan keskeyttämään, niinkuin Mannerheimintielle olisi laskeutunut yksisarvinen. Mitä? Mistä tuo nyt putkahti?

Ja samassa mä tajusin, että se oivallus liittyy myös tähän puoleen elämästä. Kyllähän mä tiesin ja olin monesta paikasta lukenut, että jos on pienyrittäjä ja vanhempi, niin pitää olla suht (lue: äärimmäisen) huolelliset rutiinit sekä kodin että yrityksen pyörittämisen suhteen, niin ei kaadu pyykit tai laskutus niskaan. Mulla on ihan omakohtaista kokemusta siitä, että jos kotirutiinit on kunnossa eikä tavaraa ole tolkuttomasti liikaa, niin voi tehdä vaikka erittäin hyvän gradun samalla kun on lapsen kanssa kotona.

Osa sitä yrityksen käynnistämisen pohjatyötä on siis myös se, että mä rakennan meidän perheelle sopivat rutiinit, joiden avulla mä pystyn sekä huolehtimaan kodista ja lapsista että varaamaan aikaa työlle. Toki meidän perheessä on kaksi vanhempaa, joten koko kodista huolehtiminen ei ole mun tehtäväni. Tällä hetkellä mä vaan en ole rehellisesti sanottuna kantanut omaa osuuttani kodinhoidosta, joten valitettavan usein osa mulle sovituista hommista on jäänyt puolison harteille.

Se pohjatyö edellyttää sitä, että mä katson ihan rehellisesti, että mihin mulla viikon aikana kuluu aikaa ja milloin mun kannattaa tehdä mitäkin. Se edellyttää myös sitä, että mä mietin tarkkaan, mistä periaatteista mä voin tinkiä ja mistä en. Me esimerkiksi voidaan hyvin jättää yhtenä päivänä viikosta ulkoilut väliin, niin mulla on aamupäivä aikaa järjestellä vaikka pyykkejä. Sen sijaan kestovaipoista mä en suostu luopumaan, kun mulle itselleni on paljon helpompi vaan harjoitella toimiva pyykkirutiini. Ja niin edelleen.

Kaiken lisäksi mä tiedän ihan tarkalleen, että miten sellaisen rutiinin luominen onnistuu. Mä olen muutamaankin kertaan luonut itselleni alusta alkaen toimivat rutiinit elämänmuutosten (muuton, esikoisen syntymän jne.) jälkeen Flyladyn ohjeilla: yksi rutiini kerrallaan työn alle, kuukauden päästä se on lähes automaattinen, sen jälkeen seuraava, ja sitten taas kuukauden päästä seuraava.

Mä tiedän tän kaiken, ja mä tiedän että siitä on ihan huikean paljon apua. Se tieto vaan vaati taas yhden Shiva Nata -oivalluksen päästäkseen mun tajuntaan asti.

Hyvin usein ne oivallukset on just tollaisia. Mieleen juolahtavia perusperiaatteita, jotka kertoo jotain tärkeää mielessä pyörivästä ongelmasta. Ne ei välttämättä aluksi edes vaikuta kovin syvällisiltä oivalluksilta, varsinkin jos ne alunperin mielessä liittyy konkreettisesti siihen Shiva Natan tekemiseen. Sitten jos niitä alkaa miettiä useammalta kannalta, niin ne onkin tosi hyödyllisiä näkökulmia, joiden kautta näennäisesti toisiinsa liittymättömät asiat yhdistyy.Jollain lailla noi oivallukset on myös vähän samanlaisia kuin horoskoopit. Tai siis kun päivähoroskoopit on joskus kirjoitettu tarkoituksella niin väljiksi, että niitä saa sovellettua melkein mihin tahansa tilanteeseen. Ja sit kun se horoskoopin ”totuus” on siellä takaraivossa, niin jossain ihan normaalissa tilanteessa se muistuu mieleen ja tulee sellainen ”ai tästä siinä horoskoopissa puhuttiin, olipas jännästi oikeassa!”.

Mä en siis väitä, että Shiva Nata tuottais jotain astrologisia totuuksia suoraan aivoihin, vaan että se tulkintamekanismi on samanlainen. Shiva Natassa vaan se hyvä puoli on se, että se ”totuus” ei tule mistään ulkopuolelta, vaan se nousee oman pään sisältä. Alitajunnasta vai passiivisesta tiedosta vai mistä, en ihan tiedä.

Jollain lailla ne Shiva Natan käsien asentojen yhdistelmät ja tietoisen mielen väsyttäminen saa ehkä aikaan sen, että ei-tietoinen mieli pääsee käsiksi kaikkeen siihen, minkä oikeastaan tietää muttei tietoisesti pysty yhdistämään juuri tähän tiettyyn kontekstiin. Ehkä. Ja sitten kun sen näkökulman on saanut tietoisen mielen ulottuville, niin sitä on helpompi soveltaa.

Kommenteista:
Saa kommentoida! Saa kysellä Shiva Natasta tai muusta mieleen juolahtavasta, saa ihmetellä ja kummastella. Saa kertoa omia yllättäviä oivalluksia, uusia näkökulmia tai muita heureka-hetkiä.

P.S. Blogi hengaa myös Facebookissa!