Satuhieronta – katse, kosketus ja läsnäolo

Tänään pääsette taas nauttimaan vierastekstistä! Päivän vieraskynäbloggaaja on sosionomi, toimintaterapeutti ja satuhierontaohjaaja Heli Mäkelä, joka pitää satuhierontatunteja pääkaupunkiseudulla. Tiedot Helin kursseista ovat Kasvun Taian nettisivuilla. Helillä on satuhieronnan lisäksi osaamista muun muassa uniasioista ja lempeästä vanhemmuuden tukemisesta, joten suosittelen lämpimästi tsekkaamaan myös Kasvun Taian FB-sivun.

-sari

Kosketus on vuorovaikutusta

Satuhieronta on rentoutumista ja rauhoittumista ilon ja leikin kautta. Satuhieronnan avulla pääsee löytöretkeilemään lapsen kanssa satujen ja myönteisen kosketuksen polulle. Se on satujen ja mielikuvien yhdistämistä kosketukseen ja kevyeen hierontaan. Satuhieronta on läsnä olevaa vuorovaikutusta ja lapsen itsetunnon tukemista. Satuhieronta mahdollistaa jakamattoman huomion hetkiä ja nähdyksi tulemista.

Tällä lapsilähtöisellä ja luovalla menetelmällä on myönteisiä vaikutuksia niin lasten kuin aikuistenkin hyvinvointiin. Satuhieronnassa yhdistyy kaksi lapsen kasvun ja kehityksen kannalta olennaista asiaa: satu ja hyvä kosketus. Myönteinen kosketus on edellytys tasapainoisen tunne-elämän kehittymiselle.

Lapsilla on luontaisesti synnynnäinen halu rakentavaan yhteyteen. Perusturvallisuus ja kiintymyssuhteet syntyvät pienistä toistuvista asioista, kohtaamisista, katseista, sanoista, kosketuksesta — siitä, että on arvokas ja tärkeä.

Lapsi ei tiedä, että häntä rakastetaan, ellei hänelle kerrota sitä. Kolme tärkeintä kanavaa ovat hyväksyvä katse, kosketus ja läsnäolo. Satuhieronnassa yhdistyvät nämä kaikki. Jakamaton huomio ja myönteisen kosketuksen viestit vahvistavat lapsen oman arvokkuuden kokemusta. Parhaimmillaan satuhieronnan avulla voidaan tukea myönteistä vuorovaikutussuhdetta. Jakamaton huomio tankkaa lapsen tunneakkua.

Jokainen meistä—ikään katsomatta—tarvitsee myönteistä kosketusta voidakseen hyvin. Myönteinen kosketus kertoo, että meistä välitetään ja meidät nähdään. Juuri tästä satuhieronnassa on kyse: kun olemme kosketusyhteydessä, olemme enemmän läsnä. Kosketus rentouttaa ja rauhoittaa. Kun viestimme myönteisellä katseella ja kosketuksella, yhteys menee sydämen tasolle asti. Kosketus ja yhteys toisiin ihmisiin on kirjaimellisesti elämänvoimaa.

Kiintymyksen peruspalikoita

Kiintymys läheisiin on ihmisen suurin turvallisuuden tunteen tuoja. Turvallinen yhteys tarkoittaa lapselle sitä, että hän voi luottaa olevansa aikuisen silmissä tärkeä ja arvokas juuri sellaisena kuin hän on. Ja että juuri tämä aikuinen vastaa hänen tunnetarpeisiinsa.

Turvallisen kiintymyssuhteen luomiseen vaikuttaa aikuisen kyky ilmaista aitoja, myönteisiä tunteita. Lapselle voi osoittaa rakkauttaan myönteisellä kosketuksella ja antamalla jakamatonta huomiota.

Lapselle on tärkeää kertoa usein, mitä positiivista hänessä näkee ja mistä hänessä iloitsee. Myös satuhierontaan voi liittää näitä viestejä: Sinä olet aarre. Sinä olet arvokas. Sinä olet rakas ja tärkeä. Kiitos, että olet elämässäni. Miten uskomaton onni minua onkaan kohdannut, kun olen saanut näin upean, kauniin ja ihanan lapsen.

Yhdessä vietetty aika on edellytys hyvän suhteen luomiselle lapsen kanssa. Vanhemman käsi ja kosketus on lapselle sata kertaa arvokkaampaa kuin kännykkä, kaukosäädin tai hiiri. Vanhemman kannustava katse ja hyvä kosketus pysyy lapsen mielessä koko eliniän. Lastenpsykiatri Ross Campbell on sanonut: ”Jakamaton huomio ei ole mitään sellaista, mitä on mukavaa antaa lapselle, mikäli aikaa liikenee. Se on lapsen kipeä tarve.”

Satuhieronnassa on taikaa! Tervetuloa kokemaan myönteisiä hetkiä satuhieronnan parissa. Satuhierontatunteja on eri puolella Suomea. Kurssitiedot ovat sivustolla www.satuhierontatunnit.fi.

 

Comments

  1. Viivi says

    Lainasin Satuhieronta-kirjan kirjastosta uutuushyllystä, ja taisi juuri pelastaa minut järkyttävältä huonommuuden tunteelta. Harjoitusten kautta sittenkin tunnen vielä lämpöä ja iloa tuota lastani kohtaan, se ilo vain katoaa arjessa välillä. Upea juttu. Pieni iso asia! Olen kiitollinen. Jos en olis tähän törmännyt monessa kohden, kiitos universumi, olisin ohittanut mutta nyt oli tarkoitettu meille avuksi. Elämä kaksin viisivuotiaan kanssa ON rankkaa ja välillä halauskin on vaikeaa (kamala sanoa koska tiedän miten tärkeää se on) Mutta nyt uusi mahdollisuus meille. Uusi ihana yhteinen asia. Ehkä tultaisiin ihan kurssille asti jopa.

    • says

      Ihanaa, että satuhieronnasta oli sinulle apua ja iloa! <3 Toivottavasti sieltä linkin kautta löytyy teidän lähellänne oleva kurssi. Ja Heli varmasti osaa myös vinkata siellä Kasvun Taika -fb-sivullansa noista kursseista. Jee!