Päivän suodatin

Mä puhuin pari päivää sitten Lupa olla minä -podcastissa kuplasta ja siitä, miten me havaitaan maailma sen kuplan pinnan suodattamana. Toisin sanoen kaikki, mitä mä tästä maailmasta ajattelen tietäväni, on suodattunut mun aistien, ajattelun, uskomusten ja ennakkotiedon läpi.

Se, onko tämä hieno vai kauhea asia, riippuu näkökulmasta.

Jos ajattelen, että vain objektiivisella tiedolla on arvoa, niin on aika musertavaa huomata, että oikeastaan mikään tieto ei voi olla puhtaasti objektiivista. Jopa matematiikassa ja luonnontieteissä on aina joku subjekti havainnoimassa maailmaa, eli parhaimmillaankin niinsanottu objektiivinen tieto on sellaista, josta riittävän moni on omassa kuplassaan samaa mieltä. (Se, miten määritellään ”riittävän moni”, onkin sitten ihan toinen kysymys. Tiedeyhteisö, jossa kaikki katsovat maailmaa saman rationaalisen filtterin läpi? Internet-foorumi, jolla kaikki ajattelevat jostain aiheesta tietyllä tavalla? Puolue, johon on seuloutunut jonkin tietyn filtterin ihmisiä?)

Jos taas ajattelen, että oman kuplan sisäinen ilmasto – se, millaisia tarpeita ja tunteita ne suodattimet ja filtterit minussa herättävät – on arvokas ja hoitamisen arvoinen asia, niin tämä filtteriajatus antaa ihan uusia mahdollisuuksia. Silloin nimittäin en enää ole yhtä vahvasti ulkoisten olosuhteiden vietävänä.

Minun ei tarvitse pelätä, että toinen ihminen saa minut suuttumaan käytöksellään. Sen sijaan voin tutkia, mikä filtteri kuplani pinnalla saa aikaan sellaisen ketjureaktion, että toisen ihmisen käytös -> X -> X -> minä suutun.

Tai voin tietoisesti valita itselleni hyödyllisiä suodattimia haitallisten sijaan. Jos huomaan, että aina vapaahetkinäni sukellan internetin syövereihin, niin voin päättää, että tänään etsin tilaisuuksia levätä ilman tietokoneen ruutua.

Tai jos huomaan ajattelevani, että pitäisi tehdä kauheasti kaikkea mutku mä en vaan jaksa, niin voin tietoisesti kysyä itseltäni, että mitä jos itseni kuuntelemisen ja lepäämisen sivutuotteena saisikin jotain aikaan? (Tämä on mun tän päivän suodatin. 🙂 )

Eikä niiden suodattimien tarvitse aina olla mitenkään fiksuja, hyödyllisiä tai ihmeellisiä. Ne voi olla ihan pieniä ja hassujakin. Vaikka Ihan Pienten Saavutusten Filtteri. Tai Punainen On Tänään Mun Voimaväri -filtteri. Tai Entäs Jos Asiat Onkin Juuri Nyt Oikealla Paikallaan -filtteri. Tai Huomaan Tyhjät Asiat -filtteri. Tai Jos Olisin Jääkarhu -filtteri.

Koska uusi filtteri ja uusi näkökulma auttavat näkemään omia sokeita pisteitä. Ne auttavat miettimään, mitä tiedän mutta en ikinä muista. Ja ainakin elämä on aavistuksen hauskempaa, kun yrittää miettiä, että miten jääkarhu suhtautuisi tähän asiaan.

Kommenteista:
Saa kommentoida! Mikä filtteri tänään auttaisi sua tekemään ja olemaan jotenkin luontevammin ja joustavammin?