Oot vaan oma itsesi

Oot vaan oma itsesi.

Luota itseesi.

Teet vaan niinkuin itsestä tuntuu hyvältä.

…on aika monesti sellaisia kaikenkattavia ohje, jolla yritetään ratkaista milloin mikäkin ongelma. Uusi koulu? Uudet kaverit? Uusi työpaikka? Treffit? Graduaihe? Työpaikan valinta? Mulkvisti tuttava, jolle pitäisi sanoa suorat sanat?

Vaan mistä ihmeestä sen tietää, miten olen oma itseni, kun siellä omien ajatusten seassa pyörii jatkuvalla toistolla myös kaikkien muiden ihmisten mielipiteitä ja näkemyksiä? Miten mä luotan itseeni, jos en tiedä, mitä niistä äänistä kuunnella? Ja entäs jos joku hyvältä tuntuva asia nostaa pintaan niin paljon henkistä painolastia, että lopputulos onkin miinusmerkkinen?

No niinpä.

(Disclaimer: Näillä päänsisäisillä äänillä en tarkoita mitään sivupersoonia tai muita mielenterveyden häiriöitä. Enemmänkin sitä, että kun katsoo peiliin, niin ensimmäisenä kuulee korvissaan äitinsä/siskonsa/anoppinsa/kouluaikaisen kiusaajan äänen ennenkuin ehtii itse ajatella asiasta mitään.)

Mä haluaisin asua maailmassa, jossa ihmisillä olisi lupa olla niin hyviä, kauniita, taitavia, älykkäitä ja lahjakkaita kuin vain ikinä pystyvät ja haluavat. Ja samalla kaikilla olisi lupa olla haluamatta jotain kun kaikilla muillakin on. Maailmassa, jossa kukaan ei ahdistu siitä, että joku toinen lyttäsi tai kritisoi, koska kaikilla on myös lupa tehdä virheitä ja epäonnistua, eikä maailma siihen kaadu. Maailmassa, jossa kukaan ei ahdistu siitä, että joku muu elää unelmaansa, koska se ei ole keneltäkään pois.

Niin jos mä vaikka aloittaisin sellaisen maailman luomisen itsestäni. Ja tekisin sen näkyväksi. Opettelisin huomaamaan, milloin kiellän itseltäni, rajoitan itseäni, moitin itseäni jostain, ja vähän tutkisin ääneen tässä blogissa, että kappas kehveli, mistähän tuossakin nyt oli kysymys. Samalla tarjoaisin lukijoille paikan, jossa on lupa pohtia samoja juttuja, joko ääneen kommenteissa tai sitten oman pään sisällä. Ja tutkisin, mihin kaikkeen sitä ihmisellä onkaan lupa.

Comments