Muutamia kysymyksiä Lupa olla minä -kurssista

Mä pidän huhti-toukokuulla Helsingissä Lupa olla minä -kurssin. Kun mä rupesin miettimään asiaa kurssista kiinnostuneiden näkökulmasta, niin mulle tuli mieleen monta kysymystä, joita mä itse mietin aina jos harkitsen jollekin kurssille tai tapahtumaan ilmoittautumista. Lisäksi mä oon saanut muutaman kysymyksen kurssiin liittyen sähköpostitse.

Eli sen sijaan, että tekisin Usein Kysytyt Kysymykset -jutun, niin teen tällaisen yhdistelmän Muutamaan Kertaan Kysytyt Kysymykset & Kysymykset, Joita Itse Kysyisin Jos Harkitsisin Ilmoittautumista -version. (Valitettavasti MKKK&KJIKJHI ei ole kauhean iskevä lyhenne.)

Mitä Lupa olla minä -kurssilla tehdään?

Pohditaan ryhmänä käsitteitä, jotka liittyvät itsetuntemukseen ja hyvinvointiin, niinkuin jaksamista ja tahdonvoimaa, tunteita, tarpeita, häpeää. Keskustellaan siitä, millaisia ajatuksia kurssilaisilla on näistä teemoista ja miten ne näkyvät omassa elämässä ja suhteessa lapsiperhearkeen. Mietitään konkreettisia tapoja, joilla kukin kurssilainen voi opetella huomaamaan ja käsittelemään näitä ilmiöitä ja ymmärtää niiden vaikutusta omaan elämäänsä.

Mitä jos mä en halua puhua tunteistani enkä muista tollaisista jutuista julkisesti?

Kurssilla saa kertoa juuri niin paljon tai vähän kuin itsestä tuntuu luontevalta. Lisäksi se, mitä kurssilla kerrotaan, on luottamuksellista. Kurssin pointti ei ole omien tai toisten tunteiden tuulettamisessa tai analysoimisessa, vaan siinä, että niitä ilmiöitä – tunteita, tarpeita, tahdonvoimaa, häpeää – oppii tunnistamaan ja käsittelemään omalla kohdallaan arkielämässä.

Täytyykö mun olla jotenkin tietynlainen ihminen, että mä voin tulla sinne kurssille? 

Pitääkö mun ajatella jollain tietyllä tavalla, osata joku kirja ulkoa, olla jonkun tietyn vanhemmuusfilosofian kannattaja?

Kurssin nimi on Lupa olla minä, ja mä pyrin parhaani mukaan siihen, että nimi kuvais sitä kurssikokemusta.

Mä oletan, että kurssin osallistujilla on jonkinasteinen kiinnostus oman itsensä ja omien toimintatapojensa tutkimiseen, miettimiseen ja mahdolliseen muuttamiseen. Perusajatus on se, että jokainen on vastuussa omasta käytöksestään, eli jos tulee kurssille ajatuksella ”haluan tietää, miten saan ihmiset mukautumaan minun tahtooni, koska minulla on lupa olla minä enkä suostu tekemään mitään eri tavalla” niin saattaa jäädä eväät aika laihoiksi.

Kurssin tarkoitus ei ole valmentaa kurssilaisia johonkin tiettyyn vanhemmuusmuottiin. Sen sijaan tarkoitus on antaa työkaluja omannäköisen, sekä vanhemman että lapsen tunteita ja tarpeita kunnioittavan vanhemmuuden rakentamiseen.

Mulla ei ole lapsia, mutta kurssi periaatteessa kiinnostaa. Onko mun mitään järkeä tulla mukaan?

Se vähän riippuu susta itsestäsi. Koska tää on ensimmäinen Lupa olla minä -kurssi ikinä, niin mulla ei ole aiheesta kokemuksia suuntaan tai toiseen, eli mä voin antaa sulle eväitä päätöksentekoon ja toivotan sut tervetulleeksi, jos haluat mukaan.

Noin puolet jokaisesta kurssikerrasta käytetään sen kerran teeman pohtimiseen ja työstämiseen puhtaasti omalta kohdalta, omasta näkökulmasta. Siinä kohtaa ei oikeastaan ole eroa sen suhteen, että kenellä on minkäkin ikäisiä lapsia vai onko lainkaan. Toinen puoli kurssikerrasta pohditaan sitä teemaa sen kannalta, että miten se näkyy suhteessa toisiin ihmisiin.

Mä ajattelen, että hyvä vanhempi-lapsi-suhde rakentuu aika lailla samoista palikoista kuin kaikki muutkin hyvät ihmissuhteet: kunnioituksesta, empatiasta, rehellisyydestä, omien ja toisten tunteiden ja tarpeiden huomioimisesta ja arvostamisesta, rohkeudesta olla haavoittuvainen ja myöntää virheensä, armollisuudesta ja anteeksiantamisesta. Toki esimerkiksi empatia ja rehellisyys ovat eri näköisiä yksivuotiaan kanssa kuin viisivuotiaan, viisitoistavuotiaan, puolison, työkaverin, parhaan ystävän tai asiakkaan kanssa, mutta periaatteen tasolla puhutaan samanlaisista ilmiöistä.

Lupa olla minä -kurssille voi siis mun puolestani hyvin tulla vaikkei olisikaan omia lapsia, jos arvelee että näistä taidoista ja teemoista olisi itselle hyötyä vaikkapa parisuhteessa, työssä tai omien vanhempien kanssa. Jos tulet kurssille tällaisella taustalla, niin kerro siitä ilmoittautumisen yhteydessä tai sähköpostilla mulle (sari at lupaollamina piste fi), niin osaan varautua. 🙂

Mitä jos ilmoittaudun kurssille, ja käy niin että sairastun tai muksut sairastuvat tai en saa lapsenvahtia tai jotain muuta älytöntä tapahtuu enkä pääsekään mukaan?

Kurssi-ilmoittautumisen voi perua ilman mitään kuluja viimeistään kolme viikkoa ennen kurssin alkua, eli 21.3. asti. (Tämä kaikki lukee sopimusehdoissa.) Sen jälkeen kurssin alkuun asti ilmoittautumisen voi perua niin, että maksettavaa tulee puolet kurssihinnasta. Kurssin alettua kurssihinta täytyy maksaa kokonaan, vaikka jäisit kurssilta pois. Jos olet maksanut kurssihinnan tai osan siitä, ja haluat osallistua Lupa olla minä -kurssille joskus myöhemmin, niin mä hyvitän siitä peruutuksesta maksamasi kurssihinnan sun uuden kurssin hinnasta.

Voit tietysti halutessasi myös etsiä jonkun muun tilallesi kurssille, jos näyttää siltä, ettet pääse osallistumaan ja peruutusaika on mennyt umpeen.

Voinko ottaa vauvan/taaperon/leikki-ikäisen mukaan kurssille?

Pienen vauvan voit hyvin ottaa mukaan, sillä varauksella että kurssitilanne pysyy rauhallisena. Toisin sanoen jos tiedät jo etukäteen, että vauvalla on tapana vetää huutoraivarit joka ilta klo 17-20 paitsi jos häntä hytkyttää ja laulaa samalla Piippolan vaaria, niin voi olla, että et itse pysty keskittymään kurssiin parhaalla mahdollisella tavalla. Kurssitilan yhteydessä on vauvanhoitopiste, ja vaunut saa tarvittaessa samaan sisätilaan.
Isompien vauvojen, taaperoiden ja leikki-ikäisten kohdalla tila asettaa jonkin verran esteitä. Kurssitilan yhteydessä ei ole erillistä leikkitilaa, ja kovin touhukkaan pienen perässä kulkeminen voi verottaa vanhemmalta kurssin sisältöihin keskittymistä. Toisin sanoen pääsääntöisesti on parempi, jos pikkuvauvaa isommat lapset jätettäisiin hoitajan tai toisen vanhemman kanssa kotiin. Yksittäisten poikkeustilanteiden kohdalla (kaikki hoitajat yllättäen estyneitä, lapsi on pakko ottaa mukaan tai kurssikerta jää väliin jne.) voidaan katsoa tilannetta erikseen.

Haluaisin kovasti osallistua, mutta ajankohta on tosi huono / asun liian kaukana / budjetti ei juuri nyt anna periksi – mitä minun kannattaisi tehdä?

Käy kirjautumassa Lupa olla minä -kirjeen saajaksi. Sitä kautta ilmoitan tarkempia tietoja, jos ja kun järjestän tämän tai jonkun toisen samantyyppisen kurssin uudestaan. Lupa olla minä -kirjeessä lähetän parin viikon välein sähköpostiisi ajatuksia itsetuntemukseen, tietoiseen vanhemmuuteen ja muihin kurssin teemoihin liittyen.

Mitkä nyt sitten on kurssin tarkat tiedot ja miten mä pääsen mukaan? Miten iso ryhmä kurssilla on?

Lupa olla minä -kurssi järjestetään 11.4.-16.5. torstai-iltaisin klo 17.30-19.30, ja paikkana on Vauvaperheiden Hyvinvointikeskus Herttoniemessä. Kurssille mahtuu 16 ensimmäisenä ilmoittautunutta, eli kyseessä ei ole mikään massaluentotapahtuma. 🙂 Lopullinen ryhmäkoko riippuu tietysti ilmoittautuneiden määrästä. Kurssin hinta on 90€, ja se laskutetaan ennen kurssin alkua.
Mukaan voi ilmoittautua tällä lomakkeella, tilaa on vielä.

En itse pääse kurssille / ilmoittauduin jo kurssille, ja haluaisin auttaa sua viemään viestiä eteenpäin, koska tämä vaikuttaa loistojutulta. Mitä voisin tehdä?

Voit kertoa kurssista tutuillesi, jotka saattaisivat olla kiinnostuneita. Voit jakaa vaikka tämän blogitekstin Facebookissa. Jos sinulla on blogi, jonka lukijat saattaisivat olla kiinnostuneita, voit kertoa heille kurssista ja linkittää tämän tekstin tai kurssisivun. Voit laittaa mulle sähköpostia (sari at lupaollamina piste fi) ja ideoida lisää.
Kiitos. <3
Kommenteista:

Saa kommentoida! Saa kysellä lisäkysymyksiä tai kommentoida muuten vaan. Saa käydä kertomassa, jos jaoit kurssista tietoa muillekin, niin voin kiittää sua ylitsepursuavasti. Saa myös pohtia, että mihin tilanteisiin olisit itse kaivannut tällaista MKKK-tyyppistä ohjeistusta.

Mikä sua itseäsi mietityttää, jos olet ryhtymässä johonkin uuteen juttuun? Milloin viimeksi olisit toivonut, että joku olisi vastannut sun kysymyksiin? Millainen olet, jos sun kysymykset ohitetaan vastaamatta? Milloin olet viimeksi ohittanut jonkun toisen kysymyksiä vastaamatta?