Mitä on terve itsekkyys? (Kohti tervettä itsekkyyttä 1/5)

Pidän maalis-huhtikuussa Kohti tervettä itsekkyyttä -kurssin, ja tein terveen itsekkyyden tiimoilta myös muutaman videon. Tässä ensimmäisessä videossa aloitan perusteista: mitä terve itsekkyys mun mielestäni on, ja mitä se ei ole.

Videosarjan seuraava video löytyy täältä.

Mitä on terve itsekkyys?

”Moi. Tämä on Lupa olla minä, ja minä olen Sari Paavilainen. Mä puhun tässä videosarjassa terveestä itsekkyydestä. Mulla on tulossa Kohti tervettä itsekkyyttä -kurssi, jos haluat siitä lisätietoa niin lupaollamina.fi/terve-itsekkyys.

Tämän videon aiheena on ”Mitä on terve itsekkyys ja mitä se ei ole.” Tämä on ensimmäinen viidestä videosta. Ja koska kaikki alkaa hyvästä käsitteenmäärittelystä, niin määritellään ensin että mitä on terve itsekkyys. Mun mielestä se on sitä, että osaa huomata ja kunnioittaa omia tarpeitaan. tietää mitä itse haluaa ja mitä itse tarvitsee, ja osaa kunnioittaa sitä silloinkin, kun toisten ihmisten tarpeet on mukana siinä yhtälössä.

Eli se ei ole sitä, että omia tarpeita kohdataan toisten ihmisten kustannuksella, niinkuin tallomalla ja ohittamalla ja niinkuin ”vain minun tarpeeni ovat tärkeitä.” Se on semmoista ällöttävää itsekkyyttä. Se ei myöskään ole siis röyhkeyttä, eikä se ole omahyväisyyttä, eikä se ole törkeyttä, että pitää itsestään huolta ja huomioi sen, että tämä asia on minulle tärkeä.

Ja myöskään se ei minun mielestä ole sitä, että itselle tärkeitä asioita ohitetaan vain sen takia, että ne on ikäänkuin omista fyysisistä konkreettisista tarpeista sivussa. Tosi selkeä esimerkki on omien lasten hyvinvointi. Se on… mulla ei ole fyysinen, konkreettinen tarve se, että mun lapset voi hyvin – mutta se on silti mun psykologinen tarve, mun emotionaalinen tarve. Ja se, että mä ohitan vaikkapa mun lasten hyvinvoinnin, jotta mä saan oman hyvinvointini kohdattua, niin sekään ei oo mun mielestä tervettä itsekkyyttä, vaan silloin mä nostan yhden itselleni tärkeän asian toisen itselleni tärkeän asian ohi. Ja se luo ristiriitoja ja jännitteitä.

Joten… niin. Terve itsekkyys on mun mielestä nimenomaan sitä, että silloinkin kun muiden ihmisten tarpeet ikäänkuin näyttää siltä että ne on tosi kiireisiä, ja nyt heti pitää asiat saada toimimaan, ja toiset ihmiset ehkä vaikka huutaa kovempaan ääneen sitä, että miten hirveen tärkee tää asia niille on – niin niissäkin tilanteissa osais huomioida sen, että mitä mä itse tarvitsen. Ja sit sen huomioimisen jälkeen ehkä vaikka laittaa, no niin että mä pystyn odottamaan viisi minuuttia tän mun oman tarpeeni kanssa. Tai sit huomaamaan että itse asiassa mä en nyt pysty odottamaan yhtään tän mun oman tarpeeni kanssa. Ja että on rehellinen siitä asiasta itselleen.

Kiitos kun katsoit. Jos haluat lisätietoa Kohti tervettä itsekkyyttä -kurssista, niin lupaollamina.fi/terve-itsekkyys. Nähdään seuraavassa videossa, sen aiheena on ”Miksi terve itsekkyys on tärkeää”, ja erityisesti vanhemmalle. Moi.”

Mitä sinun mielestäsi on terve itsekkyys? Kerro kommenteissa! Ja käy tsekkaamassa Kohti tervettä itsekkyyttä -kurssi. Se on aika hyvä. 🙂 Videosarjan seuraava video löytyy täältä.