Joulukalenteri 24.12.: Mikä voisi olla minun joululahjani itselleni?

Joulun odotus saattaa tuoda mukanaan paitsi lasten riemua ja kulkusten helkkäämistä, myös kaikenlaisia ristiriitaisia tunteita, stressiä ja kaaosta. Lupa olla minä -joulukalenterin tarkoitus on auttaa sinua löytämään omannäköinen joulu, yksi kysymys kerrallaan. Joulukalenterin muut osat löydät blogista tai Facebookista. Tervetuloa mukaan. ❤️

Hyvää joulua! Jouluaaton kysymys, ja tämän joulukalenterin viimeinen kysymys, on seuraava:

Mikä voisi olla minun joululahjani itselleni?

Nyt olemme tässä. Jouluaatto on saapunut. Voi olla, että olen onnistunut huolehtimaan myös omista tarpeistani, lepäämään ja syömään ja liikkumaan ja liikuttumaan ja pitämään yhteyttä rakkaisiin ja läheisiin. Tai voi olla, että olen painanut viimeiset pari päivää, viikkoa (kuukautta, vuotta) huuruilla, pitämättä itsestäni riittävän hyvää huolta ja keskittyen toisten tarpeisiin.

Olinpa missä kohtaa tahansa tätä janaa, niin tänään on hyvä päivä miettiä myös sitä, mitä haluaisin antaa itselleni joululahjaksi.

Mitä voisin antaa itselleni lahjaksi?

Se lahja voi olla päätös (”seuraavan kerran pyydän apua”), tai omien rajojen selkeä viestiminen toisille (”tiedätkö mä en pidä siitä, että mulle puhutaan noin, varsinkaan jouluna”), tai mehevät päikkärit juuri siinä kohtaa, kun tavallisesti ehkä huolehtisin viimeisiä asioita kuntoon.

Tai jos voin tosi hyvin ja energiaa on vaikka muille jakaa, niin silloinkin voin miettiä, että mikä tähän kohtaan olisi ihana lahja itselleni? Voisin vaikka kirjoittaa itselleni kirjeen siitä, mikä tätä joulua kohti kulkiessa toimi niin hyvin, että oma fiilis on nyt näin loistokas – ja merkitä vaikka kalenteriin ensi vuodelle (lokakuulle tai marraskuulle), että luen kirjeen itselleni ja otan siitä onkeeni.

Toki jos jouluaatto tulee ja menee ja en saakaan toivomaani lahjaa muilta, niin voin miettiä, että mitä tarvitsisi tapahtua jotta saisin sen itse hankittua itselleni. Voin miettiä, voisiko olla mahdollista, että saisin itselleni hankittua sen lahjan, jota toisilta toivoin. Ja voin miettiä, että miksi toivoin juuri tätä lahjaa (oliko siellä taustalla helppouden tarve, tai arvostuksen, tai ilon, tai rauhan, tai levon, tai seikkailun) – ja voisinko saada sen tarpeen täyteen jollain muulla tavalla?

Itselleenkin saa antaa lahjoja. Itselleenkin saa olla lempeä ja antelias. Itseäänkin saa haluta ilahduttaa.

Tämän viimeisen kysymyksen myötä toivotan sinulle ja läheisillesi ihanaa joulun aikaa. Olkoon joulusi kaikkea sitä, mitä toivoit. <3